Så väljer du som bilförsäljare rätt fackförbund

Så väljer du som bilförsäljare rätt fackförbund

Som bilförsäljare arbetar du inom ett yrke med hård konkurrens. På många arbetsplatser kan hård konkurrens ibland leda till ett tufft arbetsklimat och i värsta fall arbetslöshet. Vid sådana tillfällen är ett medlemskap i ett fackförbund bra att luta sig tillbaka emot.

Ett medlemskap i ett fackförbund kan hjälpa dig som bilförsäljare på många sätt. Du får hjälp vid tvister på arbetsplatsen, du får hjälp vid löneförhandlingar och du får hjälp med arbetsrättsliga frågor. Vilket fackförbund som passar dig bäst beror på vad du värdesätter i ett medlemskap.

Jämför fackförbunden och välj det som passar dig

Det första du bör göra är att jämföra fackförbunden inom ditt yrkesområde åt för att få fram potentiella alternativ. När du jämför fackförbunden är det några saker du bör lägga extra stort fokus vid.

  • Månadskostnaden. Jämför alltid priset för att hitta det som är mest prisvärt för dig. Månadskostnaden för ett medlemskap kan variera kraftigt mellan förbunden, vanligtvis baseras den dessutom på din egen lön. Ju mer du tjänar desto mer kostar medlemskapet.
  • Inkomstförsäkring. Hos många fackförbund ingår inkomstförsäkring vilket fungerar som en extra arbetslöshetsförsäkring om du blir arbetslös. Skillnaden mellan a-kassan är att inkomstförsäkringen försäkrar högre belopp. För att omfattas av inkomstförsäkringen måste du dock vara medlem i en a-kassa.
  • Förmåner. Fackförbunden erbjuder en rad förmåner, alltifrån rabatter på kryssningar till billigare bolån. Jämför förmånerna och välj ett fackförbund med förmåner som är viktiga för dig.

Ett medlemskap i a-kassan kan skydda dig vid arbetslöshet

I samband med att du går med i fackförbundet kan du även ansöka om ett medlemskap i a-kassan. Som bilförsäljare arbetar du i en bransch med hård konkurrens vilket ökar risken att bli arbetslös.

Med ett medlemskap i en a-kassa får du ersättning på 80 procent av din lön, men aldrig mer än 910 kronor om dagen. Tjänar du 25 025 kronor eller mer får du den högsta ersättningen. Det innebär att om din lön är högre än så krävs en inkomstförsäkring för att få ut 80 procent av din lön vid arbetslöshet.