Så fördriver du bäst tiden på långa körsträckor

Så fördriver du bäst tiden på långa körsträckor

Bilresor bli lätt långtråkiga, och som både chaufför och passagerare kan det vara svårt att hålla energin på topp. Skippa bensinmackskaffen och håll er vakna tillsammans – här är fyra sätt att fördriva tiden på långa körsträckor.

1. Bilkareoke håller stämningen på topp

Ett klassiskt val av underhållning på resande fot är bilkareoke.

Sätt på de senaste årens sommarplågor, gruppens favoritband eller ett soundtrack från en film alla gillar. Sedan sjunger ni tills rösterna inte räcker till.

Fördelen med bilkareoke över vanlig kareoke är att bilen (nästan) är ljudisolerad. Det innebär att även tondöva deltagare kan ta i från tårna (med övriga körmedlemmars tillåtelse, förstås).

2. Gul bil utlöser tävlingsinstinkten

De flesta barn (och vuxna som en gång var barn) lär ha lekt leken gul bil. Om inte är reglerna lätta att förstå: Den som först ser en en gul bil säger det och får på så sätt poäng.

Guldiga bilar räknas inte, och inte heller tjänstefordon såsom ambulanser. Enbart gula personbilar ger poäng.

Att använda traditionella regler där man får slå på varandra när den gula bilen upptäckts kan vara en dålig idé. Alternativt bör föraren exkluderas från regeln.

3. Ljudböcker blir en bra gruppaktivitet

Att lyssna på en ljudbok kan vara ett bra tidsfördriv. Dels blir det en gruppaktivitet, och dessutom blir det inte tråkigt i längden.

Med ett abonnemang på en ljudboksströmningstjänst går det att lyssna på så många titlar som resan kräver. Jämför vilket abonnemang som passar bäst på Ljudböcker.com.

En ljudbok brukar räcka ungefär fem timmar, och på den tiden hinns de flesta bilfärder med. Är utflykten längre än så – välj en serie. Då tar inte berättelsen slut på många timmar.

4. Citatleken blir prov i allmänbildning

Någon i gruppen eller familjen väljer ut ett citat och övriga passagerare ska gissa vilken bok/film/pjäs som citatet kommer ifrån. Den som gissar rätt får ett poäng.

Leken fortsätter tills en deltagare får 20 poäng. Förslagsvis bör föraren bara gissa, för att inte distrahera allt för mycket.