Begagnade delar till din Saab

Det finns en uppfattning om att det är mycket svårt att hitta begagnade delar i originalutförande till sin Saab. I viss mån är det sant, men det gäller nästan bara äldre modeller. Saab lade ner sin tillverkning år 2012, och bilar tillverkade på 2000-talet lär du relativt enkelt kunna hitta reservdelar till. Troligen är det lika lätt om bilen är tillverkad under sent 90-tal också. Det är först på det riktigt gamla Saabmodellerna, säg från 60-, 70- och 80-talet, som det kan bli en utmaning att hitta reservdelar.

Köpa online eller i butik?

Det finns givetvis fördelar med båda tillvägagångssätten. Du som bor ensligt och behöver ta dig en bra bit för att besöka en fysisk handlare, kan spara in många kronor genom att köpa online, bara i rena bensinkostnader. Därtill kan det skilja sig mycket bara på priserna. Onlinebutiker tenderar att vara lite billigare, men det är givetvis en regel som inte alltid är sann.

En av de största onlinebutikerna för Saab-delar är Saabparts.com.

Marknader för begagnade delar på nätet

Du som vill köpa begagnade fälgar till exempel, gör rätt i att titta på köp- och säljsajter. Det finns en rad svenska stora exempel på dessa typer av sajter, där vissa är mer nischade mot bilprylar, medan andra har ett mer generellt utbud. Som alltid när man köper begagnade delar följare vissa risker, och det är en god idé att inspektera bildelen både en och två gånger innan man ger ifrån sig pengarna.

För äldre modeller

De som har äldre modeller kan ofta hitta begagnade delar på särskilda marknader. Beroende på hur gammal modellen är, kan det finnas vissa möjligheter att hitta reservdelar genom bilskrotar. Det här är dock långt ifrån ett säkert kort, och det gäller att ha tur om bilskroten närmast dig ska ha delen du eftersöker. En god idé är att först vända sig till återförsäljaren, och om delen inte finns där, fråga om vidare råd på plats.