Alufälgar till din Saab

Att gå på jakt efter originalfälgar är inte för alla. Hittar man inget kan det vara den bästa lösningen att helt enkelt leta efter delar som inte är original. Dessa delar bör givetvis vara välanpassade, även om det kanske inte går att räkna med samma standard som på de originaldelar som monterades i fabrik innan tillverkningen lades ned. Något som blivit allt mer populärt på senare tid är att köpa alufälgar, alltså fälgar i aluminium.

Stål- eller alufälgar?

Det finns inget som skulle säga att stål eller aluminium skulle vara bättre just för Saab. Snarare har alufälgar blivit ett populärt val – oavsett bilmodell – på senare år. Många menar till och med att dess popularitet vida överstigit den hos stålfälgarna.

En stark fördel med alufälgar är att de ger bättre kylning till bromsarna, något som påverkar bromseffekten positivt. Tvärtemot vad man kan tro ger aluminium, som är en lättmetall, tåligare fälgar än stål. En nackdel är priset, som är lite högre än hos stålfälgar. Många menar dock att det är värt de extra kronorna – inte bara för den positiva bromspåverkan, utan också för estetiken.

Vilka fälgar passar till min bil?

Vilka fälgar som passar till just din Saab är svårt att säga på rak arm. Det beror helt enkelt på vilken modell du har och vilket utseende som önskas. Tar vi en Saab 9-3 som exempel, kan du bland annat kika på följande modeller (båda är alufälgar):

  • Dezent Re Silber Lackiert. De här fälgarna från Dezent Re är i blankt silver. Du kan hitta dessa för priser kring 700 kronor, men detta skiljer sig givetvis något från återförsäljare till återförsäljare.
  • Dezent Re Dark. I samma serie finns Dezent Re Dark i svart. Till skillnad från silvermodellen, är den här inte i blankt svart, utan i matt. Vilken färg, och om det ska vara blankt eller matt, är upp till dig och din magkänsla att avgöra.