5 saker du ska tänka på när du jämför billån

5 saker du ska tänka på när du jämför billån

Att köpa bil kan vara ett stort steg och finansieringen av denna är därför värd att tänka över noggrant. Se över dessa jämförelsefaktorer när du ska teckna ditt lån, för att försäkra dig om att du får de bästa villkoren.

För den som inte är överdrivet bilintresserad kan det vara svårt att veta vad som är ett bra erbjudande och inte, framför allt när det kommer till billån. Se över villkoren för räntan, amorteringen och försäljarens förutsättningar för att avgöra vad som är ett bra lån för dig.

Det här är därför några aspekter som kan vara bra att överväga, när du gör valet kring ett lån för att köpa en bil.

1. Välj rörlig över fast ränta

Det är absolut vanligast att billån, liksom privatlån, har en rörlig ränta. Det är även att föredra i det här fallet.

En fast ränta innebär att du kommer att behöva betala ränta som du inte nyttjat i slutändan, ifall du får möjlighet att slutbetala i förtid. En rörlig ränta anpassas istället och kan leda till lägre kostnader överlag.

2. Överväg hur mycket din bil kommer vara värd

Används bilen som finansiering i lånet är det viktigt att vara uppmärksam på bilen du köper. Har den några år på nacken är det inte säkert att ett låneinstitut är beredd att ta den som säkerhet.

Somliga banker sätter gränsen vid 12 år och andra vid 15 år, men oavsett den exakta åldern, får inte bilen vara för gammal vid avbetalningens slut.

3. Billån har bättre ränta än blancolån

Om du inte har råd att investera något i bilen men vet att du kommer ha det senare kan du använda ett blancolån. Fördelen är att ingen säkerhet krävs, medan nackdelen är att räntorna ofta blir väldigt höga i längden.

Ett billån kan istället vara en bra idé när du har möjlighet att finansiera 20 procent av bilens pris. Låter det som en lösning för dig kan du jämföra billån på Billånen.se.

Oftast innebär ett billån bättre villkor och lägre ränta, och är därför förmånligt att välja om möjligheten finns.

4. Rak amortering kostar mindre än annuitetslån

Oftast är det billigare att välja rak amortering.

Anledningen till det är att annuitetslån får dig att betala samma summa vid varje avbetalning. En rak amortering innebär istället att du betalar av mer på skulden i början, vilket kan leda till lägre kostnad över tid.

5. Väg fördelarna med privat och auktoriserad försäljare

Det finns fördelar både med att köpa bil hos en privatperson och att köpa den hos en auktoriserad bilhandlare.

Köper du den privat finns det antagligen mer förhandlingsutrymme, och den blir med största säkerhet billigare.

Köper du den istället hos en auktoriserad bilhandlare är du säker på att allting går rätt till och kan få hjälp med papper. Dessutom måste du handla av en auktoriserad firma för att kunna ta ett billån hos din bank.