3 knep för att hålla dina däck vid liv längre

3 knep för att hålla dina däck vid liv längre

Däcken till din bil är en färskvara och är beroende av rätt skötsel och underhållning för att hålla längre. Ta hjälp av våra knep och håll dina däck starka längre.  

1. Förvara däcken mörkt och svalt

När det är dags för däckbyte är det viktigt att du förvarar däcken du inte använder på rätt sätt. Bildäck ska helst förvaras mörkt och svalt i ett ventilerat utrymme utan allt för höga temperaturer. 

Har du inte tillgång till ett förråd som lever upp till de kraven kan du billigt och enkelt hyra förråd hos Prinsens lager.

Andra bra saker att tänka på när du ska förvara dina däck är:

  • Förvara däcken i en speciell däcksäck så skyddas de mot skador från syre och ozon.
  • Se till att däcken inte kan komma i kontakt med bensin, olja, lösingsmedel eller fett.
  • Förvarar du däcken på fälg? Se till att de hängs på en väggkrok eller förvaras liggande på varandra. 

2. Rengör däcken grundligt

Innan du stänger in däcken i ett förråd är det viktigt att du rengör dem grundligt för att friktionsförmågan ska hålla sig bra och gummit fortfarande ska hålla sig mjukt. 

Ta också bort asfalt, salt och andra kemikalier genom att använda speciellt utformade borstar och särskilt tvättmedel som du hittar på bensinstationer. Du kommer också långt med en diskborste och vanligt diskmedel. 

Tänk på att ge fälgarna lite extra omsorg för att undvika att de rostar. Rensa och torka grundligt, se också till att skölja bort alla rester från eventuella rengörings- och avfettningsmedel. Det är annars stor risk att däcken rostar om du förvarar dom i ett förråd en längre tid.

3. Se till att du har rätt lufttryck i däcken

Har du för lågt lufttryck i bildäcken är risken att deras livslängd minskas och att bränsleförbrukningen blir högre än det behöver vara. 

I instruktionsboken som följer med din bil anges lufttrycket som rekommenderas för dina däck. Ofta finns det två olika lufttryck att välja på, ett lägre lufttryck för körning i normalläge och ett högre för när man kör i höga hastigheter eller med tyngre last. 

Genom att skaffa en minikompressor kan du kolla lufttrycket varje gång innan du kör iväg någonstans. Minikompressorn kan du köpa på Clas Ohlson, Jula eller Biltema.