Köpa begagnad bil

Prisskillnaden mellan begagnade bilar och helt nya bilar är förhållandevis stor. Det räcker med att bilen haft en enda ägare och att bilen är ett år gammal för en större värdeminskning ska ha skett. Fördelen med att köpa begagnat är därmed priset. Däremot måste man vara betydligt mer noggrann gällande att kontrollera bilens historik och dess skick.

Se upp för gömda skador

Har du inte själv ett mycket stort intresse för bilar bör du ta hjälp av en mer kunnig person när bilen ska köpas. Detta åtminstone om den köps privat. Det är däremot mycket svårt att upptäcka allt vid en kortare kontroll. Det man kan göra är att titta noga på lacken för att upptäcka tidigare plåtskador, lyssna vid provkörning, titta efter rost på bärande partier och fråga om dess historik.

Flera företag erbjuder även speciell besiktning av bilar inför köp. Det är du som köpare som bekostar denna besiktning och den kostar vanligtvis kring ca 500-1000 kr. Ska en dyrare begagnad bil köpas privat är detta ett av de bästa sätten att skapa trygghet. Till skillnad mot när du köper en ny bil är det nämligen du som har ett stort ansvar för att bilen håller ett bra skick.

Kolla upp bilens historik

Innan en bil köps begagnad bör man alltid kontrollera dess historik. Självklart kan man fråga förra ägaren men för det första kan det funnits flera ägare och för det andra är det inte säkert att ägaren vill dela med sig om missgynnande information.

En tjänst som är stor i Sverige är Carfax. Att få komplett information om en bil kostar en mindre slant men i gengäld får man information om skatten är betald, importursprung, hur många ägare den haft, besiktningsuppgifter, om den varit stulen, mätarställningar m.m. Det är en av de mest kompletta informationsvägarna att använda för att kontrollera begagnade bilar och något som rekommenderas oavsett om bilen köps privat eller på bilfirma.

Var försiktig med betalningen

Det är framförallt vid betalning till privatpersoner man bör vara extra försiktig. Se alltid till att få ett kvitto med fullständiga uppgifter innan betalning sker. En fördel är även att betalning sker med Swish eller banköverföring då det lättare går att spåra avsändare och mottagare i det fall det skulle bli en tvist i framtiden.

Gällande betalning till bilfirma handlar det främst om att se på olika finansieringslösningar. Är det en auktoriserad bilfirma behöver man inte oroa sig kring själva betalningen då de följer rutiner och regler från branschorganisationen. Jämför däremot alltid deras finansieringslösning (delbetalning, lån osv.) mot att låna pengar på en bank.