https://www.anabil.se/ Fri, 14 Feb 2025 15:38:05 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.8 Guide för att köpa en begagnad bil https://www.anabil.se/guide-for-att-kopa-en-begagnad-bil Fri, 14 Feb 2025 15:38:05 +0000 https://www.anabil.se/?p=340 Att köpa en begagnad bil kan vara ett smart och ekonomiskt val, men det är viktigt att göra en noggrann undersökning för att undvika oväntade problem. Här är en guide som hjälper dig att följa rätt steg vid köp av en begagnad bil. Sätt en budget Innan du börjar leta efter en bil bör du…
Läs mer

Inlägget Guide för att köpa en begagnad bil dök först upp på .

]]>
Att köpa en begagnad bil kan vara ett smart och ekonomiskt val, men det är viktigt att göra en noggrann undersökning för att undvika oväntade problem. Här är en guide som hjälper dig att följa rätt steg vid köp av en begagnad bil.

Sätt en budget

Innan du börjar leta efter en bil bör du bestämma hur mycket du är villig att spendera. Glöm inte att räkna in kostnader för försäkring, skatt och eventuella reparationer.

Välj rätt bilmodell

Fundera på vilka behov du har. Behöver du en bränslesnål bil för pendling eller en rymlig familjebil? Gör research om olika modeller och deras för- och nackdelar.

Kontrollera bilens historik

Be alltid om bilens registreringsnummer och kontrollera historiken via Transportstyrelsen eller andra tjänster. Du kan få information om tidigare ägare, besiktningshistorik och eventuella skulder kopplade till bilen.

Undersök bilens skick

Gör en noggrann inspektion av bilen, både in- och utvändigt. Kontrollera däck, bromsar, lampor och kaross. Det kan vara en bra idé att ta med en kunnig vän eller anlita en bilmekaniker för en professionell bedömning.

Provkör bilen

Det är viktigt att provköra bilen för att känna efter hur den fungerar. Lyssna efter konstiga ljud, kolla bromsar och växellåda och se hur bilen reagerar vid olika hastigheter.

Se över viktiga dokument

Kontrollera att säljaren har alla nödvändiga handlingar, såsom registreringsbevis och servicebok. Kontrollera även att det inte finns några obetalda skulder eller pågående lån kopplade till bilen.

Förhandla om priset

Om du har upptäckt mindre fel kan du använda det som argument för att försöka få ett bättre pris. Gör en prisjämförelse med liknande bilar för att säkerställa att du inte betalar över marknadspris.

Genomför köpet på ett säkert sätt

Undvik att betala kontant – betala hellre via banköverföring så att betalningen är dokumenterad. Se till att både du och säljaren fyller i ägarbytet korrekt hos Transportstyrelsen.

Genom att följa dessa steg kan du minska risken för problem och känna dig trygg i ditt bilköp. Lycka till med ditt begagnade bilköp!

Inlägget Guide för att köpa en begagnad bil dök först upp på .

]]>
Tips för att förhandla om priset på en ny bil https://www.anabil.se/tips-for-att-forhandla-om-priset-pa-en-ny-bil Wed, 20 Dec 2023 15:59:08 +0000 https://www.anabil.se/?p=324 Att köpa en ny bil är ofta en spännande men också kostsam upplevelse. Priset på en ny bil är sällan fastställt och det finns ofta utrymme för förhandling. För att säkerställa att du får bästa möjliga deal kommer här några användbara tips för att förhandla om priset på din nya bil. Läs på om bilmodellen…
Läs mer

Inlägget Tips för att förhandla om priset på en ny bil dök först upp på .

]]>
Att köpa en ny bil är ofta en spännande men också kostsam upplevelse. Priset på en ny bil är sällan fastställt och det finns ofta utrymme för förhandling. För att säkerställa att du får bästa möjliga deal kommer här några användbara tips för att förhandla om priset på din nya bil.

Läs på om bilmodellen du vill ha

Innan du ens går till återförsäljaren är det viktigt att göra din hemläxa. Läs på om den specifika bilmodellen du är intresserad av och jämför priser från olika återförsäljare. Ju mer du vet om marknadspriserna, desto starkare ställning har du i förhandlingarna.

Bestäm hur mycket du är beredd att betala

Ha klart för dig vad du har råd med och vilken budget du har för bilköpet. Detta kommer inte bara hjälpa dig att fokusera på rimliga alternativ utan också sätta en tydlig gräns för dina förhandlingar.

Var beredd att lämna förhandlingarna

Ett av de mest kraftfulla verktygen i förhandlingsprocessen är att vara beredd att lämna om priset inte är rätt. Återförsäljaren kommer att märka om du är fast besluten, och det kan ge dig en fördel i förhandlingarna.

Kolla om det finns några rabatter och erbjudanden

Se till att du är medveten om eventuella pågående kampanjer, rabatter eller tilläggstjänster innan du börjar förhandla. Detta kan vara en utgångspunkt i förhandlingarna eller en möjlighet att minska det totala priset på bilen.

Fokusera på helhetspriset, inte månadskostnaden

Återförsäljare kan ibland försöka distrahera dig genom att prata om månadskostnaden snarare än det totala priset på bilen. Se till att du förhandlar utifrån det totala priset för att undvika dolda kostnader och avgifter.

Var medveten om tilläggstjänster

Återförsäljare erbjuder ofta extra tjänster som förlängd garanti, försäkringar och servicepaket. Se till att du förstår vad tilläggstjänsterna kostar innan du tackar ja, och överväg om de verkligen är nödvändiga för dig.

Förhandla online om möjligt

Många återförsäljare erbjuder nu möjligheten att förhandla online. Detta kan ge dig tid att noggrant överväga varje erbjudande och skapa en mindre påträngande förhandlingsmiljö.

Sammanfattning

Genom att använda dessa tips och vara förberedd inför dina bilköpsförhandlingar, ökar du chanserna att få ett pris som passar din budget och behov. Kom ihåg att förhandling är en konst, och det kräver tålamod och självförtroende. Lycka till med ditt bilköp!

Inlägget Tips för att förhandla om priset på en ny bil dök först upp på .

]]>
3 knep för att hålla dina däck vid liv längre https://www.anabil.se/3-knep-f%c3%b6r-att-h%c3%a5lla-dina-d%c3%a4ck-vid-liv-l%c3%a4ngre Wed, 12 Dec 2018 07:35:33 +0000 http://www.anabil.se/?p=269 Däcken till din bil är en färskvara och är beroende av rätt skötsel och underhållning för att hålla längre. Ta hjälp av våra knep och håll dina däck starka längre.   1. Förvara däcken mörkt och svalt När det är dags för däckbyte är det viktigt att du förvarar däcken du inte använder på rätt…
Läs mer

Inlägget 3 knep för att hålla dina däck vid liv längre dök först upp på .

]]>
Däcken till din bil är en färskvara och är beroende av rätt skötsel och underhållning för att hålla längre. Ta hjälp av våra knep och håll dina däck starka längre.  

1. Förvara däcken mörkt och svalt

När det är dags för däckbyte är det viktigt att du förvarar däcken du inte använder på rätt sätt. Bildäck ska helst förvaras mörkt och svalt i ett ventilerat utrymme utan allt för höga temperaturer. 

Har du inte tillgång till ett förråd som lever upp till de kraven kan du billigt och enkelt hyra förråd hos Prinsens lager.

Andra bra saker att tänka på när du ska förvara dina däck är:

  • Förvara däcken i en speciell däcksäck så skyddas de mot skador från syre och ozon.
  • Se till att däcken inte kan komma i kontakt med bensin, olja, lösingsmedel eller fett.
  • Förvarar du däcken på fälg? Se till att de hängs på en väggkrok eller förvaras liggande på varandra. 

2. Rengör däcken grundligt

Innan du stänger in däcken i ett förråd är det viktigt att du rengör dem grundligt för att friktionsförmågan ska hålla sig bra och gummit fortfarande ska hålla sig mjukt. 

Ta också bort asfalt, salt och andra kemikalier genom att använda speciellt utformade borstar och särskilt tvättmedel som du hittar på bensinstationer. Du kommer också långt med en diskborste och vanligt diskmedel. 

Tänk på att ge fälgarna lite extra omsorg för att undvika att de rostar. Rensa och torka grundligt, se också till att skölja bort alla rester från eventuella rengörings- och avfettningsmedel. Det är annars stor risk att däcken rostar om du förvarar dom i ett förråd en längre tid.

3. Se till att du har rätt lufttryck i däcken

Har du för lågt lufttryck i bildäcken är risken att deras livslängd minskas och att bränsleförbrukningen blir högre än det behöver vara. 

I instruktionsboken som följer med din bil anges lufttrycket som rekommenderas för dina däck. Ofta finns det två olika lufttryck att välja på, ett lägre lufttryck för körning i normalläge och ett högre för när man kör i höga hastigheter eller med tyngre last. 

Genom att skaffa en minikompressor kan du kolla lufttrycket varje gång innan du kör iväg någonstans. Minikompressorn kan du köpa på Clas Ohlson, Jula eller Biltema.

Inlägget 3 knep för att hålla dina däck vid liv längre dök först upp på .

]]>
Så fördriver du bäst tiden på långa körsträckor https://www.anabil.se/tidsf%C3%B6rdriv-bilresa Thu, 11 Oct 2018 08:00:39 +0000 http://www.anabil.se/?p=263 Bilresor bli lätt långtråkiga, och som både chaufför och passagerare kan det vara svårt att hålla energin på topp. Skippa bensinmackskaffen och håll er vakna tillsammans – här är fyra sätt att fördriva tiden på långa körsträckor. 1. Bilkareoke håller stämningen på topp Ett klassiskt val av underhållning på resande fot är bilkareoke. Sätt på…
Läs mer

Inlägget Så fördriver du bäst tiden på långa körsträckor dök först upp på .

]]>
Bilresor bli lätt långtråkiga, och som både chaufför och passagerare kan det vara svårt att hålla energin på topp. Skippa bensinmackskaffen och håll er vakna tillsammans – här är fyra sätt att fördriva tiden på långa körsträckor.

1. Bilkareoke håller stämningen på topp

Ett klassiskt val av underhållning på resande fot är bilkareoke.

Sätt på de senaste årens sommarplågor, gruppens favoritband eller ett soundtrack från en film alla gillar. Sedan sjunger ni tills rösterna inte räcker till.

Fördelen med bilkareoke över vanlig kareoke är att bilen (nästan) är ljudisolerad. Det innebär att även tondöva deltagare kan ta i från tårna (med övriga körmedlemmars tillåtelse, förstås).

2. Gul bil utlöser tävlingsinstinkten

De flesta barn (och vuxna som en gång var barn) lär ha lekt leken gul bil. Om inte är reglerna lätta att förstå: Den som först ser en en gul bil säger det och får på så sätt poäng.

Guldiga bilar räknas inte, och inte heller tjänstefordon såsom ambulanser. Enbart gula personbilar ger poäng.

Att använda traditionella regler där man får slå på varandra när den gula bilen upptäckts kan vara en dålig idé. Alternativt bör föraren exkluderas från regeln.

3. Ljudböcker blir en bra gruppaktivitet

Att lyssna på en ljudbok kan vara ett bra tidsfördriv. Dels blir det en gruppaktivitet, och dessutom blir det inte tråkigt i längden.

Med ett abonnemang på en ljudboksströmningstjänst går det att lyssna på så många titlar som resan kräver. Jämför vilket abonnemang som passar bäst på Ljudböcker.com.

En ljudbok brukar räcka ungefär fem timmar, och på den tiden hinns de flesta bilfärder med. Är utflykten längre än så – välj en serie. Då tar inte berättelsen slut på många timmar.

4. Citatleken blir prov i allmänbildning

Någon i gruppen eller familjen väljer ut ett citat och övriga passagerare ska gissa vilken bok/film/pjäs som citatet kommer ifrån. Den som gissar rätt får ett poäng.

Leken fortsätter tills en deltagare får 20 poäng. Förslagsvis bör föraren bara gissa, för att inte distrahera allt för mycket.

Inlägget Så fördriver du bäst tiden på långa körsträckor dök först upp på .

]]>
Välj rätt mobilt bredband till din bil https://www.anabil.se/v%c3%a4lj-r%c3%a4tt-mobilt-bredband-till-din-bil Wed, 26 Sep 2018 09:27:16 +0000 http://www.anabil.se/?p=259 Det är inte ovanligt att surfen tar slut under resans gång när filmer strömmas i bilen. Problemet har dock en enkel lösning – ett mobilt bredband. När du ska installera ett i bilen är det tre saker du behöver tänka på: vilken router du ska välja, betalupplägg och surfmängd. Att skaffa mobilt bredband för bilen…
Läs mer

Inlägget Välj rätt mobilt bredband till din bil dök först upp på .

]]>
Det är inte ovanligt att surfen tar slut under resans gång när filmer strömmas i bilen. Problemet har dock en enkel lösning – ett mobilt bredband. När du ska installera ett i bilen är det tre saker du behöver tänka på: vilken router du ska välja, betalupplägg och surfmängd.

Att skaffa mobilt bredband för bilen är inte svårt, men det kan vara förvirrande om man inte är insatt. Här är de tre faktorerna du bör överväga innan du skaffar bredband i bilen.

Det finns routrar anpassade för bilar

Det finns ett fåtal typer av routrar som går att ha med sig på vägen.

Dels finns mobila routrar – en liten dosa som kan placeras var som helst. Den går på batteri, men har inte den bästa kopplingen. Att den är så pass portabel är dock bekvämt, då den även går att ta med utanför bilen när destinationen är nådd.

En nyare variant är Huaweis Car-Fi. Som det låter är det en router anpassad just för bilen. Den kopplas in i 12V-uttaget i bilen och ger därifrån en stadig uppkoppling med möjlighet att strömma film, surfa eller lyssna på musik.

Välj ett betalsätt som passar surfvanorna

Beroende på hur ofta som nätverket kommer att användas finns det olika upplägg som passar olika bra.

Med ett abonnemang blir det en kontinuerlig betalning som sker av sig själv. Räkningen betalas efter perioden är avslutad.

Betalas det istället kontant betalas avgiften innan tjänsten använts. I och med att man köper en månad åt gången finns det ingen bindningstid.

Ska abonnemanget användas frekvent kan det därför vara bra att ha abonnemang, men avses bara en säsong eller specifik månad kan kontantkort vara en bättre lösning.

Betala inte för mer surf än vad som behövs

Föga förvånande innebär större mängd surf större avgifter. Därför är det bra för plånboken att inte ha allt för stora marginaler.

Det är enkelt att jämföra surfmängderna i olika abonnemang med hjälp av jämförelsesidan www.mobiltbredband.se.

Avgör hur många gigabyte surf som behövs för dig och din familj, och välj sedan ett abonnemang som motsvarar det.

Inlägget Välj rätt mobilt bredband till din bil dök först upp på .

]]>
Så väljer du som bilförsäljare rätt fackförbund https://www.anabil.se/bilforsaljare-valja-fackforbund Tue, 11 Sep 2018 10:39:43 +0000 http://www.anabil.se/?p=255 Som bilförsäljare arbetar du inom ett yrke med hård konkurrens. På många arbetsplatser kan hård konkurrens ibland leda till ett tufft arbetsklimat och i värsta fall arbetslöshet. Vid sådana tillfällen är ett medlemskap i ett fackförbund bra att luta sig tillbaka emot. Ett medlemskap i ett fackförbund kan hjälpa dig som bilförsäljare på många sätt.…
Läs mer

Inlägget Så väljer du som bilförsäljare rätt fackförbund dök först upp på .

]]>
Som bilförsäljare arbetar du inom ett yrke med hård konkurrens. På många arbetsplatser kan hård konkurrens ibland leda till ett tufft arbetsklimat och i värsta fall arbetslöshet. Vid sådana tillfällen är ett medlemskap i ett fackförbund bra att luta sig tillbaka emot.

Ett medlemskap i ett fackförbund kan hjälpa dig som bilförsäljare på många sätt. Du får hjälp vid tvister på arbetsplatsen, du får hjälp vid löneförhandlingar och du får hjälp med arbetsrättsliga frågor. Vilket fackförbund som passar dig bäst beror på vad du värdesätter i ett medlemskap.

Jämför fackförbunden och välj det som passar dig

Det första du bör göra är att jämföra fackförbunden inom ditt yrkesområde åt för att få fram potentiella alternativ. När du jämför fackförbunden är det några saker du bör lägga extra stort fokus vid.

  • Månadskostnaden. Jämför alltid priset för att hitta det som är mest prisvärt för dig. Månadskostnaden för ett medlemskap kan variera kraftigt mellan förbunden, vanligtvis baseras den dessutom på din egen lön. Ju mer du tjänar desto mer kostar medlemskapet.
  • Inkomstförsäkring. Hos många fackförbund ingår inkomstförsäkring vilket fungerar som en extra arbetslöshetsförsäkring om du blir arbetslös. Skillnaden mellan a-kassan är att inkomstförsäkringen försäkrar högre belopp. För att omfattas av inkomstförsäkringen måste du dock vara medlem i en a-kassa.
  • Förmåner. Fackförbunden erbjuder en rad förmåner, alltifrån rabatter på kryssningar till billigare bolån. Jämför förmånerna och välj ett fackförbund med förmåner som är viktiga för dig.

Ett medlemskap i a-kassan kan skydda dig vid arbetslöshet

I samband med att du går med i fackförbundet kan du även ansöka om ett medlemskap i a-kassan. Som bilförsäljare arbetar du i en bransch med hård konkurrens vilket ökar risken att bli arbetslös.

Med ett medlemskap i en a-kassa får du ersättning på 80 procent av din lön, men aldrig mer än 910 kronor om dagen. Tjänar du 25 025 kronor eller mer får du den högsta ersättningen. Det innebär att om din lön är högre än så krävs en inkomstförsäkring för att få ut 80 procent av din lön vid arbetslöshet.

Inlägget Så väljer du som bilförsäljare rätt fackförbund dök först upp på .

]]>
5 saker du ska tänka på när du jämför billån https://www.anabil.se/fem-j%c3%a4mf%c3%b6relsefaktorer-bill%c3%a5n Tue, 28 Aug 2018 10:23:23 +0000 http://www.anabil.se/?p=248 Att köpa bil kan vara ett stort steg och finansieringen av denna är därför värd att tänka över noggrant. Se över dessa jämförelsefaktorer när du ska teckna ditt lån, för att försäkra dig om att du får de bästa villkoren. För den som inte är överdrivet bilintresserad kan det vara svårt att veta vad som…
Läs mer

Inlägget 5 saker du ska tänka på när du jämför billån dök först upp på .

]]>
Att köpa bil kan vara ett stort steg och finansieringen av denna är därför värd att tänka över noggrant. Se över dessa jämförelsefaktorer när du ska teckna ditt lån, för att försäkra dig om att du får de bästa villkoren.

För den som inte är överdrivet bilintresserad kan det vara svårt att veta vad som är ett bra erbjudande och inte, framför allt när det kommer till billån. Se över villkoren för räntan, amorteringen och försäljarens förutsättningar för att avgöra vad som är ett bra lån för dig.

Det här är därför några aspekter som kan vara bra att överväga, när du gör valet kring ett lån för att köpa en bil.

1. Välj rörlig över fast ränta

Det är absolut vanligast att billån, liksom privatlån, har en rörlig ränta. Det är även att föredra i det här fallet.

En fast ränta innebär att du kommer att behöva betala ränta som du inte nyttjat i slutändan, ifall du får möjlighet att slutbetala i förtid. En rörlig ränta anpassas istället och kan leda till lägre kostnader överlag.

2. Överväg hur mycket din bil kommer vara värd

Används bilen som finansiering i lånet är det viktigt att vara uppmärksam på bilen du köper. Har den några år på nacken är det inte säkert att ett låneinstitut är beredd att ta den som säkerhet.

Somliga banker sätter gränsen vid 12 år och andra vid 15 år, men oavsett den exakta åldern, får inte bilen vara för gammal vid avbetalningens slut.

3. Billån har bättre ränta än blancolån

Om du inte har råd att investera något i bilen men vet att du kommer ha det senare kan du använda ett blancolån. Fördelen är att ingen säkerhet krävs, medan nackdelen är att räntorna ofta blir väldigt höga i längden.

Ett billån kan istället vara en bra idé när du har möjlighet att finansiera 20 procent av bilens pris. Låter det som en lösning för dig kan du jämföra billån på Billånen.se.

Oftast innebär ett billån bättre villkor och lägre ränta, och är därför förmånligt att välja om möjligheten finns.

4. Rak amortering kostar mindre än annuitetslån

Oftast är det billigare att välja rak amortering.

Anledningen till det är att annuitetslån får dig att betala samma summa vid varje avbetalning. En rak amortering innebär istället att du betalar av mer på skulden i början, vilket kan leda till lägre kostnad över tid.

5. Väg fördelarna med privat och auktoriserad försäljare

Det finns fördelar både med att köpa bil hos en privatperson och att köpa den hos en auktoriserad bilhandlare.

Köper du den privat finns det antagligen mer förhandlingsutrymme, och den blir med största säkerhet billigare.

Köper du den istället hos en auktoriserad bilhandlare är du säker på att allting går rätt till och kan få hjälp med papper. Dessutom måste du handla av en auktoriserad firma för att kunna ta ett billån hos din bank.

Inlägget 5 saker du ska tänka på när du jämför billån dök först upp på .

]]>