Finansiera bilköp

Det finns flera sätt att finansiera ett bilinköp. Det kan exempelvis ske genom att sälja tidigare bil, höja bolånet, teckna privatlån eller välja billån med restvärde. De olika vägarna har sina fördelar och nackdelar och det viktigaste är att man alltid jämför olika alternativ och långivare för att hitta bästa lösningen utifrån behov.

Ansök om billån

De två vanligaste sätten att låna till bil är genom ett privatlån eller ett billån med restvärde (se punkten nedan). De flesta kreditgivare erbjuder idag ansökan via internet vilket är mycket smidigt tack vare identifiering med BankID eller Mobilt BankID.

Lånen har generellt individuell ränta vilket därmed innebär att räntan avgörs efter att en låneansökan genomförts. Däremot är aldrig ansökan bindande vilket betyder att man kan ansöka hos flera aktörer för att lättare hitta ett billigt alternativ. En sak som skiljer låneformerna åt är däremot att billånet kräver kontantinsats på minst 20%. Det behövs inte om ett privatlån tecknas för att finansiera inköpet.

Varje månad betalas sedan lånet tillbaka med amortering och ränta. Hur lång amorteringstid som erbjuds beror på vilken låneform som väljs, belopp samt låntagarens personliga ekonomi.

Billån med restvärde

Att teckna ett billån med restvärde innebär att bilen sätts som säkerhet för lånet. Dessa lån erbjuds främst av bilhandlare vid köp av ny bil och är relativt ovanliga hos banker och kreditföretag. Det finns framförallt en fördel med att välja denna låneform, räntan.

Så fort som det finns en säkerhet för ett lån kan långivaren sänka räntan. Det klassas helt enkelt som säkrare att lånet blir återbetalt vilket minskar risken och därmed sänker räntenivån.

Var däremot vaksam på vilka villkor som gäller för dessa lån. Exempelvis är det vanligt att hela lånet måste vara amorterat innan bilen blivit 10 eller 12 år samt att lånet måste lösas direkt om bilen säljs. Med denna låneform krävs även kontantinsats. Det kan även vara svårt att få ett billån med restvärde vid köp av begagnad bil, kolla därför alltid lånevillkoren innan du genomför en affär.

Jämför räntor och villkor

Oavsett lånebelopp bör alltid en jämförelse ske hos flera banker/kreditföretag. Skillnaden i räntor och avgifter är större än vad många tror och genom att jämföra flera aktörer kan månadskostnaden pressas rejält. Det viktiga i detta fall är att se på lånets effektiva ränta. Räntesatsen är uträknad både utifrån räntekostnader och avgifter över ett år. Enligt lag måste företag som ger kredit visa upp den effektiva räntan på erbjudet lån.

Ett enkelt sätt att jämföra räntor hos flera olika aktörer är att använda sig av låneförmedlare. Jämförelsen sker gratis och man är aldrig tvungen att teckna något lån även om en lånejämförelse sker.