Spara pengar på drivmedel med kreditkort

Spara pengar på drivmedel med kreditkort

Det senaste året har bensinpriset ökat med knappt en krona. Men tack vare rabatter och bonusar som bensinkedjorna ger ut kan det gå att sänka kostnaderna. Det enda som behövs är ett kreditkort från Mastercard eller Visa.

Spara hundralappar om året med bensinkedjornas kreditkort

De flesta bensinkedjor erbjuder två olika typer av kort till sina kunder, betalkort och kreditkort. Kreditkorten är kopplade till Mastercard eller Visa, men det går även att ansluta det egna bankkortet till bensinkedjan. Betalkorten har överlag ganska få förmåner, däremot kan du tjäna hundratals kronor om året på kreditkorten. Preem Mastercard ger exempelvis ut 25 öres rabatt per tankad liter, samt en bonus på nästan allt du handlar, och det helt utan årsavgift.

Bränslerabatt på bemannade stationer

Rabatterna på bränsle gäller främst på bemannade stationer men i vissa fall kan det även erbjudas en lägre rabatt på obemannade stationer. Eftersom priserna skiljer sig kraftigt i landet och det kan vara stora prisskillnader på bara några få mils avstånd är det viktigt att inte bara se till rabatten, utan även ordinarie priset.

En del av kreditkorten har även fördelen av att det kommer med en reseförsäkring, samt en feltankningsförsäkring, vilket kan vara bra om man tankar i fel drivmedel i sin bil. Men det gäller att granska villkoren noga så man inte tror att man har ett försäkringsskydd fast man i själva verket inte har det.

Misstagen kan kosta dig mycket pengar

Kreditkorten för med sig många förmånliga rabatter, försäkringar och bonusar men det gäller även att tänka till, annars kan det svida i plånboken. För att utnyttja kortet på bästa möjliga sätt är det viktigt att betala sina skulder under kreditperioden, som för de flesta korten är 45 dagar. Därefter är krediträntorna oftast högre än för de flesta kreditkort från banken.

Ett annat misstag man vill undvika är att ta ut pengar med kortet. Det kostar nämligen att göra uttag. Minimiavgiften för ett kontantkortsuttag är 35 kronor, annars ligger kostnaden på 2-3 procent av uttaget. Vanligt är även att bensinkedjorna tar ut en fakturaavgift, den kan i de flesta fall undvikas genom att registrera sig för e-faktura.